Sirkus on värikästä ihanaa ja lumoavaa. Sirkus tarjoaa kaikille jotakin; voit oppia uutta, esiintyä, olla yleisön roolissa tai ohjata esitystä, valmistaa esiintymisasuja, suunnitella esiintymismeikkejä, luoda musiikkia tai vaikkapa valotilanteita. Sirkuksen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Sirkus on suorastaan taianomainen ihmemaa!

Olin heti innoissani käydessäni tutustumassa, silloin vielä pienessä, Hakasirkuksessa syksyllä vuonna 2000. Aloitin sirkusharrastuksen ja jäin sille tielleni. Mieleeni on jäänyt paljon hyviä muistoja ja kokemuksia. Sirkus oli ehdottomasti paikka, jossa minun oli hyvä olla ja jossa en kokenut saavani ikävää arvostelua vaan ennemmin kannustusta. Parini kanssa teimme monia esityksiä yhdessä ja se kokemus motivaatiosta, innosta ja itseluottamuksesta olivat aivan mielettömiä. Me uskoimme tekemiseemme aina.

Jokaisella kolikolla on myös kääntöpuolensa.

Ennen sirkusopintojani mietin, viekö ammattiin opiskelu sen hehkun, minkä harrastus oli tuonut. Nyt jälkikäteen voin todeta jotain sellaista tapahtuneen. Kaiken sen ilon ja hehkutuksen takana on nykyisin myös kyyneleet, loukkaantumiset, tuhannet turhautumiset ja välillä uskon menettäminen niin itseen kuin koko sirkukseenkin. Kaikki kokemani tunnekirjot ovat kuitenkin olleet palasia henkilökohtaiseen kasvuuni ja omien voimavarojeni kohtaamiseen.

Haasteista huolimatta sirkus on säilyttänyt elämässäni oman paikkansa ja toimii edelleen vahvasti voimavaranani. Nautin kun saan toimia luovasti, nautin kun saan viettää aikaani pääalaspäin. Sirkuksen kautta pääsen toteuttamaan itseäni, kehittämään itseäni ja löytämään itsestäni uusia ominaisuuksia.

Yhteinen jaettu ilo ja oppimisenkokemukset saavat hymyn huulille, sekä aiheuttavat hyvänolontunteen. Minulle iloa, energiaa ja motivaatiota antavat yhdessä tekeminen ja yhteinen kannustava ilmapiiri. Kun pääsen toimimaan ohjaajana, esiintyjänä tai harjoittelemaan yhdessä, olen parhaimmillani. Minulle sirkus on ollut se paikka, jossa olen löytänyt itsestäni paljon – en vain siksi että olisin oppinut uusia asioita vaan koska olen saanut arvostaa muiden tekemistä ja myös minun tekemisiäni on arvostettu.

Siispä: Arvostetaan toisiamme arvostelun sijaan!

Mitä me oikeastaan olemme sanomaan toisistamme kuka on parempi ja kuka muka huonompi? Millä oikeudella me edes määritämme toisistamme sellaisia asioita tai miten me siitä muka hyödymme? Arvostellessamme toisiamme peilaamme asioita itsemme kautta ja määritämme muita, aivan kuten määritämme omaa olemustamme ja osaamistammekin, omien kokemuksiemme pohjalta. Juuri siksi on tärkeää arvostelun sijaan kannustaa toisiamme, sekä etsiä ja löytää vahvuuksia niin itsestä kuin toisistammekin. Aivan jokaisella meillä on omat vahvuutemme ja erityisosaamisemme, ei anneta niiden jäädä piiloon. 

Sirkus Fokus on yhteinen sirkus. Sirkus Fokus kohtaa ihmisen arvostaen ja välittäen.

Meille sinä olet tärkeä

Mulle merkitsee paljon kuulua Sirkus Fokukseen. Mulle tää on enemmän kun työ. Mä oon niin onnellinen kun saan nähdä ja kokea sirkuksen vaikuttavuuden ja innostavuuden. Opin itsekin jatkuvasti uutta. On mielettömän upeaa saada tehdä työkseen tällaista mistä todella nauttii! – Lida –