Tiimi

Antti

”Elämä on jatkuva matka, kuten minäkin”

Antti upposi sirkuksen maailmaan 13 vuotiaana, 27 vuotta sitten. Ala-asteella häntä alkoi kiinnostamaan taikatemput ja hän luki innoissaan kaikki alalta löytyvät kirjastonkirjat läpi. Eräänä jouluna pukki toi myös mukanaan taikurilaatikon. Ennen varsinaisen sirkusharrastuksen aloittamista Juvalla hän sai kipinän sirkuksesta Sirkus Finlandian nähdessään ja Nuokun sirkuksen työpajaan osallistuttuaan.

Aluksi hän keskittyi erityisesti lavataikuuteen, mutta fakiiritemppujen perusteet kuten lasimurska ja piikkimatto tulivat hyvin tutuiksi myös. Tulitemppuihin hän sukelsi taikuuden ja tulenpuhalluksen myötä. Myöhemmin hän perusti circus Mundus Absurduksen, jossa perehtyi fakiirien ja sideshown maailmaan esiintyen Suomessa ja muualla Euroopassa. Vuonna 2003 hän oli mukana perustamassa tuliryhmä Flammaa Tampereella. Flamman mukana hän on ollut toteuttamassa jopa Suomen isoimpia tuliesityksiä mm. Pyynikin kesäteatteriin.

Sirkuksessa Anttia kiehtoo estetiikka, mystiikka, esiintyminen sekä harjoittelussa kehittyminen. Hänen kiinnostuksen kohteensa ovat vaihdelleet vuosien varrella ja tällä hetkellä tasapainottelut ja kontaktijongleeraus ovat suurimmassa harjoittelusuosiossa. Sirkuksessa Anttia kiehtoo se, että kaikille on jotain. ”Nykyään lajin rajat paukkuvat ja vanhat sekä uudet tyylit yhdistyvät. Sirkushistoriassa on myös paljon mistä ammentaa. Fokuksen myötä paluu taikuuteen on ollut iloinen asia, myös hahmojen tekeminen ja henkiin herättäminen ovat aina kiintoisia prosesseja.”

Antin sirkusteknisiä vahvuuksia ovat esinemanipulaatiot sekä balanssit eri esineillä . Hän on myös monipuolinen hahmojen tekijä ja improa rakastavana hän tykkää heittäytyä myös tyhjän päälle.

”Sirkus fokus merkitsee minulle uutta hienoa yhteisöä, jossa olla mukana, saattamassa sirkuksen sanomaa niille, jotka eivät ehkä tienneetkään sitä kaipaavansa. Ryhmä on myös mahdollisuus lähteä matkalle sirkukseen, itseensä ja tielle jossa oma kasvun prosessi kohtaa oman sijansa löytämisen ympäröivässä yhteiskunnassa. Meissä on paljon piilevää osaamista joka pääsee kukkimaan hyvässä seurassa.”

Kaisa

”Sirkus kuuluu kaikille!”

Kaisa ajautui sirkuksen maailmaan vasta aikuisena. Hän osallistui noin 15 vuotta sitten Sorin sirkuksella järjestettyyn koulutukseen, josta innostus lähti. Hän rakastui sirkukseen ja tajusi, että sirkus on se maailma, jossa hän haluaa elää.

Hän toimi silloin hoitoalalla ja rupesi heti siltä istumalta tekemään sirkusta työssään erityisryhmien kanssa. Hän janosi lisää ja kävi lukuisia kursseja oppiakseen aiheesta. Hänen omiksi lajeikseen valikoitui pari- ja ryhmä akrobatia, trapetsi ja klovneria. Klovneria imaisi vahvimmin ja hän onkin opiskellut klovneriaa sekä fyysistä teatteria yli 10 vuotta. Siihen aikaan ei vielä Suomessa tiedetty käsitteestä sosiaalinen sirkus. Kaisa kehitti ja sovelsi sirkusta ryhmille, jotka eivät koskaan olleet kuvitelleetkaan sitä tekevänsä. Liikuntarajoitteisille rakennettiin apuvälineitä ja kommunikaatiokeinoja kehitettiin vaikeammin vammaisille. Sirkus sai ihmisten silmät loistamaan ja Kaisa tajusi olevansa tarvitun asian äärellä. Hän kiersi laitoksissa, sairaaloissa ja erityisluokissa. Ryhmiä haluttiin koko ajan lisää. Ohjaajia koulutettiin ja sosiaalinen sirkus laajeni ympäri suomen. Sosiaalinen sirkus rantautui Suomeen Euroopan maista, joissa sitä on tunnustettu jo yli 70 vuotta. ”Olen kiitollinen että olen saanut olla kehittämässä Sosiaalista sirkusta ihan alkumetreiltä. Ja kehittäminen jatkuu. Jokaisen ryhmän ja osallistujan kohdalla ollaan taas uuden äärellä.”

Kaisaa sirkuksessa kiehtoo sen satumaisuus ja monipuolisuus. Hän kokee, että taiteenlajina sirkus pitää sisällään kaiken ja sirkuksessa kaikki on mahdollista. Hänen vahvuuksiaan sirkuksessa ovat heittäytyminen, innostuminen ja innostaminen. ”Kun tekee mitä rakastaa se usein myös innostaa muita mukaan. Olenkin ryhmässä toimija ja olen todella kiitollinen, että saan tehdä tätä työtä. Sosiaalinen sirkus on vahva ammattitaitoni ja uskon että kaikki voivat tehdä sirkusta. Osaan ideoida ja soveltaa sirkuksen jokaiselle sopivaksi. Nuorimmat ryhmissäni ovat olleet 4kk ja vanhin 101 vuotias.”

”Sirkus Fokus on minulle enemmän kuin lottovoitto. Saan luoda ja toteuttaa juuri sitä työkseni mistä nautin eniten. Saamme suunnitella, järjestää, ohjata, ideoida ja tehdä Fokuksesta juuri sellainen kun hyväksi koemme. Saamme kokeilla, onnistua ja epäonnistua yhdessä. Luommehan täysin uutta toimintamallia sosiaalisen sirkuksen kentällä. Pääsemme tekemään työtä todella monenlaisten ihmisten kanssa. Saamme kokea kohtaamisia kaduilla ja ryhmissä. Samme rakentaa esityksiä jotka herättävät ajatuksia. Saamme rohkaista, tukea ja rakastaa. Voiko sirkus enempää olla?

Tuntuu hyvältä toimia juuri Tampereen A-Kilta ry:n yhteisössä. Yhteisöllisyys, vertaisuus ja vapaaehtoisuus ovat arvot jotka meidät yhdistää.”