Tiimi

Antti

”Elämä on jatkuva matka, kuten minäkin”

Antti upposi sirkuksen maailmaan 13 vuotiaana, 27 vuotta sitten. Ala-asteella häntä alkoi kiinnostamaan taikatemput ja hän luki innoissaan kaikki alalta löytyvät kirjastonkirjat läpi. Eräänä jouluna pukki toi myös mukanaan taikurilaatikon. Ennen varsinaisen sirkusharrastuksen aloittamista Juvalla hän sai kipinän sirkuksesta Sirkus Finlandian nähdessään ja Nuokun sirkuksen työpajaan osallistuttuaan.

Aluksi hän keskittyi erityisesti lavataikuuteen, mutta fakiiritemppujen perusteet kuten lasimurska ja piikkimatto tulivat hyvin tutuiksi myös. Tulitemppuihin hän sukelsi taikuuden ja tulenpuhalluksen myötä. Myöhemmin hän perusti circus Mundus Absurduksen, jossa perehtyi fakiirien ja sideshown maailmaan esiintyen Suomessa ja muualla Euroopassa. Vuonna 2003 hän oli mukana perustamassa tuliryhmä Flammaa Tampereella. Flamman mukana hän on ollut toteuttamassa jopa Suomen isoimpia tuliesityksiä mm. Pyynikin kesäteatteriin.

Sirkuksessa Anttia kiehtoo estetiikka, mystiikka, esiintyminen sekä harjoittelussa kehittyminen. Hänen kiinnostuksen kohteensa ovat vaihdelleet vuosien varrella ja tällä hetkellä tasapainottelut ja kontaktijongleeraus ovat suurimmassa harjoittelusuosiossa. Sirkuksessa Anttia kiehtoo se, että kaikille on jotain. ”Nykyään lajin rajat paukkuvat ja vanhat sekä uudet tyylit yhdistyvät. Sirkushistoriassa on myös paljon mistä ammentaa. Fokuksen myötä paluu taikuuteen on ollut iloinen asia, myös hahmojen tekeminen ja henkiin herättäminen ovat aina kiintoisia prosesseja.”

Antin sirkusteknisiä vahvuuksia ovat esinemanipulaatiot sekä balanssit eri esineillä . Hän on myös monipuolinen hahmojen tekijä ja improa rakastavana hän tykkää heittäytyä myös tyhjän päälle.

”Sirkus fokus merkitsee minulle uutta hienoa yhteisöä, jossa olla mukana, saattamassa sirkuksen sanomaa niille, jotka eivät ehkä tienneetkään sitä kaipaavansa. Ryhmä on myös mahdollisuus lähteä matkalle sirkukseen, itseensä ja tielle jossa oma kasvun prosessi kohtaa oman sijansa löytämisen ympäröivässä yhteiskunnassa. Meissä on paljon piilevää osaamista joka pääsee kukkimaan hyvässä seurassa.”

 

 

Kaisa

”Sirkus kuuluu kaikille!”

 

Kaisa ajautui sirkuksen maailmaan vasta aikuisena. Hän osallistui noin 15 vuotta sitten Sorin sirkuksella järjestettyyn koulutukseen, josta innostus lähti. Hän rakastui sirkukseen ja tajusi, että sirkus on se maailma, jossa hän haluaa elää.

Hän toimi silloin hoitoalalla ja rupesi heti siltä istumalta tekemään sirkusta työssään erityisryhmien kanssa. Hän janosi lisää ja kävi lukuisia kursseja oppiakseen aiheesta. Hänen omiksi lajeikseen valikoitui pari- ja ryhmä akrobatia, trapetsi ja klovneria. Klovneria imaisi vahvimmin ja hän onkin opiskellut klovneriaa sekä fyysistä teatteria yli 10 vuotta. Siihen aikaan ei vielä Suomessa tiedetty käsitteestä sosiaalinen sirkus. Kaisa kehitti ja sovelsi sirkusta ryhmille, jotka eivät koskaan olleet kuvitelleetkaan sitä tekevänsä. Liikuntarajoitteisille rakennettiin apuvälineitä ja kommunikaatiokeinoja kehitettiin vaikeammin vammaisille. Sirkus sai ihmisten silmät loistamaan ja Kaisa tajusi olevansa tarvitun asian äärellä. Hän kiersi laitoksissa, sairaaloissa ja erityisluokissa. Ryhmiä haluttiin koko ajan lisää. Ohjaajia koulutettiin ja sosiaalinen sirkus laajeni ympäri suomen. Sosiaalinen sirkus rantautui Suomeen Euroopan maista, joissa sitä on tunnustettu jo yli 70 vuotta. ”Olen kiitollinen että olen saanut olla kehittämässä Sosiaalista sirkusta ihan alkumetreiltä. Ja kehittäminen jatkuu. Jokaisen ryhmän ja osallistujan kohdalla ollaan taas uuden äärellä.”

Kaisaa sirkuksessa kiehtoo sen satumaisuus ja monipuolisuus. Hän kokee, että taiteenlajina sirkus pitää sisällään kaiken ja sirkuksessa kaikki on mahdollista. Hänen vahvuuksiaan sirkuksessa ovat heittäytyminen, innostuminen ja innostaminen. ”Kun tekee mitä rakastaa se usein myös innostaa muita mukaan. Olenkin ryhmässä toimija ja olen todella kiitollinen, että saan tehdä tätä työtä. Sosiaalinen sirkus on vahva ammattitaitoni ja uskon että kaikki voivat tehdä sirkusta. Osaan ideoida ja soveltaa sirkuksen jokaiselle sopivaksi. Nuorimmat ryhmissäni ovat olleet 4kk ja vanhin 101 vuotias.”

”Sirkus Fokus on minulle enemmän kuin lottovoitto. Saan luoda ja toteuttaa juuri sitä työkseni mistä nautin eniten. Saamme Lidan ja Antin kanssa suunnitella, järjestää, ohjata, ideoida ja tehdä Fokuksesta juuri sellainen kun hyväksi koemme. Saamme kokeilla, onnistua ja epäonnistua yhdessä. Luommehan täysin uutta toimintamallia sosiaalisen sirkuksen kentällä. Pääsemme tekemään työtä todella monenlaisten ihmisten kanssa. Saamme kokea kohtaamisia kaduilla ja ryhmissä. Samme rakentaa esityksiä jotka herättävät ajatuksia. Saamme rohkaista, tukea ja rakastaa. Voiko sirkus enempää olla?

Tuntuu hyvältä toimia juuri Tampereen A-Kilta ry:n yhteisössä. Yhteisöllisyys, vertaisuus ja vapaaehtoisuus ovat arvot jotka meidät yhdistää.”

 

 

Lida

”Minulle sirkus on koti, jonka ovi ei ole koskaan lukittu.”

Lida aloitti sirkuksen harrastamisen vuonna 2000 silloisessa pienessä nuorisosirkuksessa, Hyvinkään Hakasirkuksessa. Sirkusyhteisö muodostui hänelle todella tärkeäksi ja hän jatkoi harrastustaan, kunnes alkoi itsekin ohjata nuorempia harrastajia. Hänelle sirkuksessa tärkeintä oli yhdessä toimiminen ja tärkeimpiä sirkuslajeja olivat pariakrobatia, ilma-akrobatia ja yksipyöräinen. Hän muistaa kuinka ilma-akrobatiaryhmään pääsy ei ollut itsestäänselvyys vaan paikkaa tuli odottaa, sillä käytettävissä oli vain kaksi trapetsia.

Hän haaveili sirkuksesta ammattina, mutta kun ensiyrittämällä pääsy Salpauksen sirkusartistikoulutukseen jäi saavuttamatta hän jäi pohtimaan menettääkö rakas harrastus hehkunsa, mikäli siitä tosiaan tulisi ammatti. Hän päätyi aloittamaan opintonsa Hämeen ammattikorkeakoulussa ohjaustoiminnan koulutusohjelmassa vuonna 2010 ja parin opintovuoden jälkeen hän suoritti sosiaalisen sirkuksen opintojakson sivuaineekseen. Sivuaineen suoritettuaan hän oli varmistunut tahdostaan tehdä sirkusta ammatikseen. Syksyllä 2013 hän jätti ohjaustoiminnan opintonsa kesken ja siirtyi Turun ammattikorkeakouluun opiskemaan sirkusta. Vuonna 2017 hän koki merkitykselliseksi saada esiintyä Zero Gravity Company:n teoksessa IIRIS- Improvisatorinen nykysirkustaideteos.

Opintojensa oheella Lida opetti sirkusta erilaisissa ryhmissä niin lapsille kuin aikuisillekin. ”Sirkus muuttui välillä inhottavaksikin arjeksi opintojen myötä ja loukkaantumisien myötä oli toisinaan vaikea uskoa sirkuksen taikaan. Ammatti-identiteettini sai monia kolauksia opintojen aikana, mutta päästessäni ohjaamaan sirkusryhmiä muistin aina miksi olin alani valinnut. Minulle onnistumisen ilo ja omien rajojen ylittäminen merkitsevät paljon, niin itse koettuina kuin toisia kannustaen.”

Sirkuksessa Lidaa kiehtoo sen monipuolisuus ja ympäristö, jossa asioille kuuluu sanoa useammin kyllä kuin ei. Hänestä on vapauttavaa huomata mahdottomaksi luultujen asioiden muotoutuvan mahdollisiksi. ”Sirkus on minulle ihmemaa, jossa saan olla täysin oma itseni ja halutessani myös joku aivan muu. Rakastan esitysvalmisteluja, esitysvaatteiden etsimistä ja meikkaamisoperaatiota. Esitysten ohjaaminen kuin myös esiintyminen on kiehtovaa ja palkitsevaa.”  Hänen sirkusteknisiä vahvuuksiaan ovat ilma-akrobatia ja akrobatia.  Klovneriakipinän hän sai Berliinissä käymiltään klovnerialeireiltä.  Hän on lähivuosina innostunut käsilläseisonnasta ja haluaa kehittää osaamistaan. Lida osaa ajaa yksipyöräisellä ja omistaa kolme omaa yksipyöräistä. Hänelle on tärkeää saada jakaa onnistumisen kokemuksia, elämyksiä ja mahdollisuuksia niin sirkusopettajana, -esiintyjänä kuin esitysten ohjaajanakin.

Lida pitää työstään Sirkus Fokuksessa; hän saa tehdä ihmisläheistä työtä ja kehittää omaa osaamistaan kuin sirkusalaakin. ”En olisi vuosi sitten voinut kuvitella missä olen nyt. Sirkus Fokus tuli elämääni täydellisenä hetkenä ja olen innoissani saadessani olla osana tiimiä ja yhteisöä. Tässä ollaan niin uuden äärellä, ettei vielä voi tietää mitä kaikkea keksitään ja se on ihan mahtavaa! Jokainen päivä on takuulla erilainen ja upea uusi mahdollisuus.

Sirkus Fokus on minulle yhteisö, johon kaikki ovat tervetulleita.”