Laura

Moi, mun nimi on Laura 

Olen työskennellyt sirkusohjaajana Sirkus Fokuksella kesästä 2019 asti. Sirkustarinani on aika mutkitteleva. En todellakaan tiennyt lapsena mikä haluaisin isona olla.  

Olen kotoisin Vantaalta, eikä sirkus ei kuulunut paljoa lapsuuteeni. Muistan, että olen ainakin kerran käynyt Sirkus Finlandiassa. Näin siellä norsun ja hevosen selässä seisovan sirkusprinsessan. 

Seuraava muisto sirkuksesta on se, kun sain yhtenä kesänä halpahallista yllätyspussin. Siellä oli kyniä, piirustuspaperia, kiiltokuvia ja sitten Markku Aulangon kirjoittama Sirkustaitojen käsikirja. Luin kirjaa ahkerasti, mutta en muista harjoittelinko kirjan temppuja. 

Harrastin aika paljon kaikenlaista urheilua, mutta en löytänyt mitään suosikkilajia. En oikein viihtynyt koulussa ja vaihdoin koulua aika monta kertaa. Kävin lukionkin, mutta en päässyt sen jälkeen opiskelemaan mitään.  

Sitten aloitin sellaisella nuorten pajalla, jossa oli tanssipainotus. Siellä treenattiin eri tanssilajeja ja kokeiltiin myös jotain teatterijuttuja. Pajalla oli ihan kivaa. Se kesti vuoden ja lopussa piti hakea jonnekin opiskelemaan. Sinne oli tuotu paljon kaikenlaisia esitteitä eri koulutuksista. Mulla ei ollut mitään suunnitelmia. Monet pajalla olleet hakivat tanssilinjalle Turun Ammattikorkeakouluun. Ja sen Turun koulutuksen esitteen takana mainostettiin uutta sirkuslinjaa. Mielestäni oli hyvä läppä hakea sinne. Hain vitsillä, mutta sain kuitenkin kutsun pääsykokeisiin. Kesän lopulla sain sitten tiedon, että minut on hyväksytty sinne opiskelemaan. Koulun aikana sirkuskipinä syttyi minussa ja valmistuin vuonna 2001 sirkustaiteen ohjaajaksi. 

Ja juuri nyt olen sitten täällä, Tampereen A-Killan Sirkus Fokuksella sirkusohjaajan hommissa. Sirkuksen lisäksi olen myöhemmin opiskellut nukketeatteria, fyysistä teatteria ja lavastustaidetta. Valmistun pian myös ammatilliseksi opettajaksi. Tampereella olen asunut nyt muutaman vuoden ja viihdyn täällä hyvin. Sirkuslajeista jongleeraus on ehdoton lempilajini, klovneria tulee hyvänä kakkosena. Ihan parasta sirkuksessa on avoin tunnelma, erilaiset kohtaamiset ja jatkuva yllätyksellisyys. Luulen, että teen sirkusta vielä silloinkin kun olen ikivanha.

Toivottavasti tavataan pian! 

Antti

”Elämä on jatkuva matka, kuten minäkin”

Antti upposi sirkuksen maailmaan 13 vuotiaana, 27 vuotta sitten. Ala-asteella häntä alkoi kiinnostamaan taikatemput ja hän luki innoissaan kaikki alalta löytyvät kirjastonkirjat läpi. Eräänä jouluna pukki toi myös mukanaan taikurilaatikon. Ennen varsinaisen sirkusharrastuksen aloittamista Juvalla hän sai kipinän sirkuksesta Sirkus Finlandian nähdessään ja Nuokun sirkuksen työpajaan osallistuttuaan.

Aluksi hän keskittyi erityisesti lavataikuuteen, mutta fakiiritemppujen perusteet kuten lasimurska ja piikkimatto tulivat hyvin tutuiksi myös. Tulitemppuihin hän sukelsi taikuuden ja tulenpuhalluksen myötä. Myöhemmin hän perusti circus Mundus Absurduksen, jossa perehtyi fakiirien ja sideshown maailmaan esiintyen Suomessa ja muualla Euroopassa. Vuonna 2003 hän oli mukana perustamassa tuliryhmä Flammaa Tampereella. Flamman mukana hän on ollut toteuttamassa jopa Suomen isoimpia tuliesityksiä mm. Pyynikin kesäteatteriin.

Sirkuksessa Anttia kiehtoo estetiikka, mystiikka, esiintyminen sekä harjoittelussa kehittyminen. Hänen kiinnostuksen kohteensa ovat vaihdelleet vuosien varrella ja tällä hetkellä tasapainottelut ja kontaktijongleeraus ovat suurimmassa harjoittelusuosiossa. Sirkuksessa Anttia kiehtoo se, että kaikille on jotain. ”Nykyään lajin rajat paukkuvat ja vanhat sekä uudet tyylit yhdistyvät. Sirkushistoriassa on myös paljon mistä ammentaa. Fokuksen myötä paluu taikuuteen on ollut iloinen asia, myös hahmojen tekeminen ja henkiin herättäminen ovat aina kiintoisia prosesseja.”

Antin sirkusteknisiä vahvuuksia ovat esinemanipulaatiot sekä balanssit eri esineillä . Hän on myös monipuolinen hahmojen tekijä ja improa rakastavana hän tykkää heittäytyä myös tyhjän päälle.

”Sirkus fokus merkitsee minulle uutta hienoa yhteisöä, jossa olla mukana, saattamassa sirkuksen sanomaa niille, jotka eivät ehkä tienneetkään sitä kaipaavansa. Ryhmä on myös mahdollisuus lähteä matkalle sirkukseen, itseensä ja tielle jossa oma kasvun prosessi kohtaa oman sijansa löytämisen ympäröivässä yhteiskunnassa. Meissä on paljon piilevää osaamista joka pääsee kukkimaan hyvässä seurassa.”