Tiimi

Laura

Moi, mun nimi on Laura 

Olen työskennellyt sirkusohjaajana Sirkus Fokuksella kesästä 2019 asti. Sirkustarinani on aika mutkitteleva. En todellakaan tiennyt lapsena mikä haluaisin isona olla.  

Olen kotoisin Vantaalta, eikä sirkus ei kuulunut paljoa lapsuuteeni. Muistan, että olen ainakin kerran käynyt Sirkus Finlandiassa. Näin siellä norsun ja hevosen selässä seisovan sirkusprinsessan. 

Seuraava muisto sirkuksesta on se, kun sain yhtenä kesänä halpahallista yllätyspussin. Siellä oli kyniä, piirustuspaperia, kiiltokuvia ja sitten Markku Aulangon kirjoittama Sirkustaitojen käsikirja. Luin kirjaa ahkerasti, mutta en muista harjoittelinko kirjan temppuja. 

Harrastin aika paljon kaikenlaista urheilua, mutta en löytänyt mitään suosikkilajia. En oikein viihtynyt koulussa ja vaihdoin koulua aika monta kertaa. Kävin lukionkin, mutta en päässyt sen jälkeen opiskelemaan mitään.  

Sitten aloitin sellaisella nuorten pajalla, jossa oli tanssipainotus. Siellä treenattiin eri tanssilajeja ja kokeiltiin myös jotain teatterijuttuja. Pajalla oli ihan kivaa. Se kesti vuoden ja lopussa piti hakea jonnekin opiskelemaan. Sinne oli tuotu paljon kaikenlaisia esitteitä eri koulutuksista. Mulla ei ollut mitään suunnitelmia. Monet pajalla olleet hakivat tanssilinjalle Turun Ammattikorkeakouluun. Ja sen Turun koulutuksen esitteen takana mainostettiin uutta sirkuslinjaa. Mielestäni oli hyvä läppä hakea sinne. Hain vitsillä, mutta sain kuitenkin kutsun pääsykokeisiin. Kesän lopulla sain sitten tiedon, että minut on hyväksytty sinne opiskelemaan. Koulun aikana sirkuskipinä syttyi minussa ja valmistuin vuonna 2001 sirkustaiteen ohjaajaksi. 

Ja juuri nyt olen sitten täällä, Tampereen A-Killan Sirkus Fokuksella sirkusohjaajan hommissa. Sirkuksen lisäksi olen myöhemmin opiskellut nukketeatteria, fyysistä teatteria ja lavastustaidetta. Valmistun pian myös ammatilliseksi opettajaksi. Tampereella olen asunut nyt muutaman vuoden ja viihdyn täällä hyvin. Sirkuslajeista jongleeraus on ehdoton lempilajini, klovneria tulee hyvänä kakkosena. Ihan parasta sirkuksessa on avoin tunnelma, erilaiset kohtaamiset ja jatkuva yllätyksellisyys. Luulen, että teen sirkusta vielä silloinkin kun olen ikivanha.

Toivottavasti tavataan pian! 

Antti

”Elämä on jatkuva matka, kuten minäkin”

Antti upposi sirkuksen maailmaan 13 vuotiaana, 27 vuotta sitten. Ala-asteella häntä alkoi kiinnostamaan taikatemput ja hän luki innoissaan kaikki alalta löytyvät kirjastonkirjat läpi. Eräänä jouluna pukki toi myös mukanaan taikurilaatikon. Ennen varsinaisen sirkusharrastuksen aloittamista Juvalla hän sai kipinän sirkuksesta Sirkus Finlandian nähdessään ja Nuokun sirkuksen työpajaan osallistuttuaan.

Aluksi hän keskittyi erityisesti lavataikuuteen, mutta fakiiritemppujen perusteet kuten lasimurska ja piikkimatto tulivat hyvin tutuiksi myös. Tulitemppuihin hän sukelsi taikuuden ja tulenpuhalluksen myötä. Myöhemmin hän perusti circus Mundus Absurduksen, jossa perehtyi fakiirien ja sideshown maailmaan esiintyen Suomessa ja muualla Euroopassa. Vuonna 2003 hän oli mukana perustamassa tuliryhmä Flammaa Tampereella. Flamman mukana hän on ollut toteuttamassa jopa Suomen isoimpia tuliesityksiä mm. Pyynikin kesäteatteriin.

Sirkuksessa Anttia kiehtoo estetiikka, mystiikka, esiintyminen sekä harjoittelussa kehittyminen. Hänen kiinnostuksen kohteensa ovat vaihdelleet vuosien varrella ja tällä hetkellä tasapainottelut ja kontaktijongleeraus ovat suurimmassa harjoittelusuosiossa. Sirkuksessa Anttia kiehtoo se, että kaikille on jotain. ”Nykyään lajin rajat paukkuvat ja vanhat sekä uudet tyylit yhdistyvät. Sirkushistoriassa on myös paljon mistä ammentaa. Fokuksen myötä paluu taikuuteen on ollut iloinen asia, myös hahmojen tekeminen ja henkiin herättäminen ovat aina kiintoisia prosesseja.”

Antin sirkusteknisiä vahvuuksia ovat esinemanipulaatiot sekä balanssit eri esineillä . Hän on myös monipuolinen hahmojen tekijä ja improa rakastavana hän tykkää heittäytyä myös tyhjän päälle.

”Sirkus fokus merkitsee minulle uutta hienoa yhteisöä, jossa olla mukana, saattamassa sirkuksen sanomaa niille, jotka eivät ehkä tienneetkään sitä kaipaavansa. Ryhmä on myös mahdollisuus lähteä matkalle sirkukseen, itseensä ja tielle jossa oma kasvun prosessi kohtaa oman sijansa löytämisen ympäröivässä yhteiskunnassa. Meissä on paljon piilevää osaamista joka pääsee kukkimaan hyvässä seurassa.”

Kaisa

”Sirkus kuuluu kaikille!”

Kaisa ajautui sirkuksen maailmaan vasta aikuisena. Hän osallistui noin 15 vuotta sitten Sorin sirkuksella järjestettyyn koulutukseen, josta innostus lähti. Hän rakastui sirkukseen ja tajusi, että sirkus on se maailma, jossa hän haluaa elää.

Hän toimi silloin hoitoalalla ja rupesi heti siltä istumalta tekemään sirkusta työssään erityisryhmien kanssa. Hän janosi lisää ja kävi lukuisia kursseja oppiakseen aiheesta. Hänen omiksi lajeikseen valikoitui pari- ja ryhmä akrobatia, trapetsi ja klovneria. Klovneria imaisi vahvimmin ja hän onkin opiskellut klovneriaa sekä fyysistä teatteria yli 10 vuotta. Siihen aikaan ei vielä Suomessa tiedetty käsitteestä sosiaalinen sirkus. Kaisa kehitti ja sovelsi sirkusta ryhmille, jotka eivät koskaan olleet kuvitelleetkaan sitä tekevänsä. Liikuntarajoitteisille rakennettiin apuvälineitä ja kommunikaatiokeinoja kehitettiin vaikeammin vammaisille. Sirkus sai ihmisten silmät loistamaan ja Kaisa tajusi olevansa tarvitun asian äärellä. Hän kiersi laitoksissa, sairaaloissa ja erityisluokissa. Ryhmiä haluttiin koko ajan lisää. Ohjaajia koulutettiin ja sosiaalinen sirkus laajeni ympäri suomen. Sosiaalinen sirkus rantautui Suomeen Euroopan maista, joissa sitä on tunnustettu jo yli 70 vuotta. ”Olen kiitollinen että olen saanut olla kehittämässä Sosiaalista sirkusta ihan alkumetreiltä. Ja kehittäminen jatkuu. Jokaisen ryhmän ja osallistujan kohdalla ollaan taas uuden äärellä.”

Kaisaa sirkuksessa kiehtoo sen satumaisuus ja monipuolisuus. Hän kokee, että taiteenlajina sirkus pitää sisällään kaiken ja sirkuksessa kaikki on mahdollista. Hänen vahvuuksiaan sirkuksessa ovat heittäytyminen, innostuminen ja innostaminen. ”Kun tekee mitä rakastaa se usein myös innostaa muita mukaan. Olenkin ryhmässä toimija ja olen todella kiitollinen, että saan tehdä tätä työtä. Sosiaalinen sirkus on vahva ammattitaitoni ja uskon että kaikki voivat tehdä sirkusta. Osaan ideoida ja soveltaa sirkuksen jokaiselle sopivaksi. Nuorimmat ryhmissäni ovat olleet 4kk ja vanhin 101 vuotias.”

”Sirkus Fokus on minulle enemmän kuin lottovoitto. Saan luoda ja toteuttaa juuri sitä työkseni mistä nautin eniten. Saamme suunnitella, järjestää, ohjata, ideoida ja tehdä Fokuksesta juuri sellainen kun hyväksi koemme. Saamme kokeilla, onnistua ja epäonnistua yhdessä. Luommehan täysin uutta toimintamallia sosiaalisen sirkuksen kentällä. Pääsemme tekemään työtä todella monenlaisten ihmisten kanssa. Saamme kokea kohtaamisia kaduilla ja ryhmissä. Samme rakentaa esityksiä jotka herättävät ajatuksia. Saamme rohkaista, tukea ja rakastaa. Voiko sirkus enempää olla?

Tuntuu hyvältä toimia juuri Tampereen A-Kilta ry:n yhteisössä. Yhteisöllisyys, vertaisuus ja vapaaehtoisuus ovat arvot jotka meidät yhdistää.”

 

Siirry sivun alkuun